Eva Fjeldstad om tarmen, tarmbakteriene, maten og vår fysiske og psykiske helse.

Eva Fjeldstad er terapeut, foredragsholder og forfatter av bøkene «Takk for maten?» og «Takk for maten!» som handler om sammenhengen mellom maten vi spiser og vår helse. Tore Midtvedt som var her på podden i juli, skrev forordet til den første boka hennes. Eva er sosionom, har tatt lederutdanning på BI og hadde ulike lederstillingen i Kriminalomsorgen i over 20 år før hun begynte å studere medisin og utdannet seg til homeopat. Vi snakker litt om homeopati og mye om hvordan hjernen kommuniserer med mikrobene i tarmen, om lekk tarm og hva som kan være årsakene og konsekvensene av dette. Videre snakker vi om hva som er sprøytet på maten og tilsatt ferdigmaten i tillegg til hvordan den er prosessert og hva den er pakket inn i. Eva tok kontakt etter at Stein Lund Halvorsen snakket om TFT i oktober og fortalte at hans datter fikk angst av hvete. Eva er opptatt av hvordan ulike matvarer, blant annet melk og hvete, kan være medvirkende årsak til psykiske problemer og adferdsproblemer hos barn. Hun forteller om Karl Ludvig Reichelt som forsket på dette på Rikshospitalet i over 40 år. Han hjalp tusenvis av barn ved å påvise fragmenter – peptider - fra melk (kasein) og/eller gluten i urinen. Og er peptidene i urinen, vil det si at de kommer seg gjennom tarmslimhinna og ut i blodet – og det kan gi mange ulike problemer. Foreningen «Mat og Atferd» jobber videre ut i fra blant annet hans arbeid og Eva oppfordrer alle som er opptatt av sammenhengen mellom psykisk helse og maten til å ta kontakt/melde seg inn i denne foreningen for å få kunnskap, hjelp, tips og råd. Forutsetningene for å ha tilsetningsstoffer i maten er blant annet at de ikke skal innebære en helserisiko og at det skal være et teknisk behov. Vi snakker om hvorvidt det er en helserisiko og brudd på reglene når bakteriedrepende stoffer tilsettes i og med at det nå foreligger så mye forskning på bakteriene og de andre mikrobenes viktighet for vår helse. Og er det et teknisk behov når flere av disse konserveringsmidlene verken finnes i økologisk mat eller i den tyske maten? Det er interessant å se eksempler på ulikheten av tilsetningsstoffer i norsk og tysk mat. Akseptabelt Daglig Inntak (ADI) er den mengde tilsetningsstoffer vi kan spise hver dag hele livet uten helserisiko. Men hva når ADI brytes hver dag? For selv om Mattilsynet sier at selv storforbrukere ikke kan komme over ADI ved å spise butikkmaten, viser Eva blant annet hvordan en jente på 25 kg overskrider ADI hver dag ved å spise butikkmaten. Aktuelle lenker: Informasjonsside til «Mat og Adferd: www.matogatferd.no. Innmelding i «Mat og Adferd»: https://matogatferd.no/bli-medlem/ Om boka «Takk for maten?» med forordet til professor Tore Midtvedt: https://takkformaten.biz/om-boken/ Utvalgte sider fra «Takk for maten!» https://takkformaten.biz/om-boka-takk-for-maten/ Lenke om du ønsker å kjøpe bøkene (De kan også bestilles i alle bokhandlere og nettbutikker). https://bokhandel.kolofon.no/s/Takk%20for%20maten Om du ønsker å kjøpe flere enn to bøker (snart er det jul) kan du få et godt tilbud ved å henvende deg til [email protected] Lenke til Youtube-filmen om melk: https://www.youtube.com/watch?v=ATneyiYL8zw Youtube-filmen om hvete: https://www.youtube.com/watch?v=rnUHZwf8Fv0

Om Podcasten

Samtaler som forhåpentligvis interesserer flere enn bare meg selv