S4E5 - Årets rypemiddag med Joars Jakt og Viltmat
Fuglehundfolk - En podkast av Fuglehundfolk - Torsdager
I denne ukens episode av podkasten har Bjørn, Magnus og Espen lurt med oss Joar Søhoel fra Joars Jakt og Viltmat på en fjelltur med påfølgende rypemiddag. I denne episoden tar Joar oss med på en kulinarisk reise, hvor vi (og forhåpentligvis dere) plukker opp noen tjuvtriks når Joar lager årets beste rypemiddag med oss på sidelinjen. (beklager på forhånd for dumme spørsmål til våre lyttere som er hakket mer rutinert på kjøkkenet enn det vi er) På menyen står Rypebryst med Hasselbackpoteter, stua sopp og en fantastisk blåbærsaus. Denne episoden nytes garantert best med noe godt i glasset. Bon Appétit:) Mvh Bjørn, Magnus og Espen PS: Se oppskrift under Oppskrift på Joars fantastiske blåbærsaus: - Ett glass blåbærsyltetøy - 0,4 kg godt smør - Rødvinseddik - Pepper - Flytende Kalv eller oksefond - Maizenna Kok opp syltetøy + 5-6 ss rødvineddik + 4 ss fond Bland ut maizennamjøl med litt vatn. (Ikkje bruk maizennaredning) Litt kremfløyte, ikkje så mykje at du mister fargen på sausen Ha i litt til du får ein sauskonsistens. Rør inn terninger med godt smør uten at det koker. Smak til med malt pepper, 1 ss rødvineddik, dråper sitronsaft. Oppskrift på Joars fantastiske stua sopp: - Steik (aroma)sopp med godt smør. - Dekk alt med kremfløyte - kok inn til det er tjukna - kan ha på litt kremfløyte igjen ved oppvarming om den er blitt for redusert - smak til med salt og pepper Hasselback-poteter - Skrell poteter og skjær dem flate i bunnen, slik at de står støtt. Skjær dem i tynne skiver, men ikke helt gjennom - de skal henge sammen i bunnen. (Her kan du f.eks legge en tynn brødfjøl eller tilsvarende inntil potetene, da stopper kniven i fjøla og du får perfekte snitt i poteten) - Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle med smør og strø over krydder. - Sett potetene midt i ovnen på 225 °C og stek i ca. 40 minutter, til de har fått en gyllen overflate. Steketiden kan variere noe med størrelsen på potetene.