179. ULTRAPROSESSERT MAT OG FRØOLJER: med Dr. Simen Løseth

Biohacking Girls - Din podcast for optimal helse - En podkast av Core Balance & Bauer Media - Mandager

Vegetabilske oljer og ultraprosessering av mat er igjen tema. Vi har med en norsk stemme i debatten, ernæringspsykiater og lege Dr. Simen Løseth - @ernæringspsykiater på instagram, er lege i psykiatri med stor interesse for ernæring, livsstil, psykologi og sammenheng med helsen, også hjertehelse. Han har stor lidenskap på lik linje med oss biohackere for forebygging, se tilstanden før sykdom oppstår,Episoden er en reise i vegetabilske oljer, med et historisk tilbake blikk på hvordan det startet. Hva gjør oljene problematiske for helsen vår? Hvorfor er frie radikaler negativt for helsen? Simen Løseth er den første norske legen vi har møtt som har satt seg inn i problematikken rundt tema. Vi har vært ganske alene om å se problemer ved oljene.i Norge er det mest bruk av raps- og soya olje i maten. Hva som skjer om vi får i oss for mye Omega 6 olje, altså linolsyre. Kroppene våre kan ikke brenne denne type fett så godt og mitokondriene våre kjenner ikke fettet. Når vi konsumerer for store doser linolsyre påfører vi kroppene våre et oksidativt stress. De vegetabilske oljene sies å bli lagret i fettet vårt i 3-5 år? Hvordan påvirker dette helsen vår?Oljene finnes i de fleste matvarer, hva greier Simen seg ikke uten? Vi er interesserte i å ha et samarbeide med de store produsentene for å inspirere dem til å lage bedre alternativer. En god start i en biohackerånd kan være å eliminerer bruken av planteoljer i matlaging, de finnes uansett i så mange råvarer så balansen og argumentet om at vi trenger Omega 6 faller ut., Simen mener vi skal ta eierskap til etiketten på maten du kjøper og spise mer råvarebasert. Hvor i butikken finner du den høyeste kvaliteten på matvarer? Videre hvilke type matvarer har mest næring? Innmat er billigere mat. Det er essensielt å lære seg gode og enkle oppskrifter som er raske å lage. Og ikke minst hvordan forholder vi oss som biohackere og helseoptimister når vi skal ut på restaurant for å spise middag?.Hva skjer når vi får i oss vegetabilske oljer?I Norge produseres det kaldpresset rapsolje. Hva er egentlig forskjellen? Er den sunn? Hva med barn og overvekt, kostholdsvaner. I dagens kosthold får vi i oss mer omega 6 enn det vi trenger, derfor denne debatten og inspirasjon il at vi må kutte å tilsette enda mer vegetabilske oljer i maten. Den optimale ratio på Omgea 6/3 er 1:1, men det vi ser i dag er at den er nærmere 20:1. For stor andel av Omega 6 skaper inflammasjoner og som igjen leder til sykdom og overvekt.Gave til deg: Vi ønsket å igangsette et prosjekt i kampen mot overbruk av vegetabilske oljer slik at du kan ta ansvar for egen helse. Det har vi nå gjort: Vi har designet et kort du kan printe ut via hjemmesidene våre og ta med eg neste gang du går på restaurant. Kortet sier i bunn og grunn at du er allergisk mot vegetabilske oljer. Finn det her og print ut:http://biohackinggirls.no og herhttps://www.bedrementalhelse.noVi oppfordrer DEG til å printe dette ut, eventuelt maile oss så sender vi det til deg og be alle du kjenner med interesse for egen helse å gjøre det samme. ta det med deg på restarant og dele dette ut. Slik bidrar du til å skape en sunnere verden.Her finner du Dr. Simen Løseth: IG: @ernæringspsykiater Tiktok: @ernæringspsykiaterTwitter: https://twitter.com/SimenLseth Blogg :https://www.bedrementalhelse.noTucker Goodrich/Vegetabilske oljerhttps://podcasts.apple.com/no/podcast/biohacking-girls-podcast/id1558343232?l=nb&i=1000633028645open.spotify.comAncel Keys her:115. FETT: Ancel Keys - fett er farligopen.spotify.comCelluliter:122. CELLULITTER: hva er det?open.spotify.comLesetips: "Atomic Habits" av James ClearLesestoff fra 2022, tv2 hjelper deg/olivenolje undersøkelse:https://www.tv2.no/video/nyhetene/tv-2-hjelper-deg/test-av-olivenolje-kun-n-av-disse-ble-godkjent/1732448/