164. NÅR SUNN MAT GJØR DEG SYK: allergisk, sensitiv, intolerant med Sofie Hexeberg

Hva er egentlig forskjellen på allergisk, matsensitiv og intolerant? Og hva betyr det å være histamin intolerant?Hva skjer man man føler seg allergisk og særlig fra maten du spiser og tror er sunn.Vi har med oss Dr.Sofie Hexeberg har doktorgrad i ernæring, og bruker mat som medisin i møte med pasientene sine. Hun er forfatter og har gitt ut en rekke bøker innen mat og helse, nå er hun aktuell med boken "Når sunn mat gjør deg syk". Denne har hun skrevet sammen med Lian Kirksæther. Vi snakker om histaminer som er et stoff vi selv produserer i mastcellnene som er endel av immunforsvaret vårt, dette skal ta seg av fremmedstoffer som ikke er bra for oss, i huden, fordøyelsesapparatet og tarmene. Vi både spiser, produserer og produserer histamin. Får man for mye slik at det blir overaktivitet av histaminer kan man bli dårlig, og i verste fall bli alvorlig syk. Man har ofte for lite av det enzymet som bryter ned histamin (DAO).Mange som spiser mye fermentert mat kan føle seg flink og gjøre en innsats med kokt kraft, men har du for mye histaminer kan dette nesten oppleves dramatisk.For å ta et enkelt eksempel så får man en histamin reaksjon ved et myggstikk eller ved å komme borti en brennesle, men dette er da på utsiden på huden. Bedervet mat kan trigge aminosyrer i maten omdannes til histamin. Har du histamin intoleranse må man helst spise fersk eller helt frisk mat, inst mulig liggende på disk med buffeter og sånn.Rundt 7% har ikke cøliakisk glutenintoleranse, og 9 av 10 av disse har nedsatt DAO produksjon. Man kan estimere att rundt 10% av befolkningen har histamin intoleranse.Lær mer om hva er en matallergi og hvordan skiller dette seg fra matintoleranse. Hva betyr det å være matlsensitiv? og Histaminintoleranse. Hva er forskjellene på alle disse? For mye Omega 6 skaper mye betennelse i kroppen, få bort solsikke oljer osv.Hvorfor blir så mange flere allergiske og har et overaktiv immunforsvar, og hva er de mest vanlige matvarene vi reagerer på? Vi går også inn i glutenvariasjoner, alt fra glutenintoleranse, sensitiv - og hva er en sunn tilnærming til gluten. Hvordan er kvaliteten på de glutenfrie produktene?Sofie gir råd på hva man kan ta fatt på, hvordan man kan spise og hvilken mat som er trygg og som trigger reaksjoner. Til slutt snakker vi om de ulike måtene å teste seg på, er de gode nok, hva viser disse og hvordan skal man forholde oss til resultatene på prøvene, og veien videre når man får svar. Sofies påpeker at testene er kart men at vi selv er terrenget, så det handle rom å jobbe intuitivt og legge merke til hva man tåler.Hør gjerne Renates historie som ikke direkte handler om histaminer, men som ble frisk etter at hun kuttet tre matvarer:https://open.spotify.com/episode/4iBacoxbcc4UhHrzVOmM0z?si=JxuiXR-gSA6KEHF0IsMEMg&context=spotify%3Ashow%3A5m7QG3sJKpkKrV2B6JS1a0Vil du køre mer anbefaler vi å sjekke ut den nye boken som kommer denne uken, og kan bestilles her:https://www.friskforlag.no/produkt/nar-sunn-mat-gjor-deg-syk/Hexebergene finner du på instagram her: @dr.hexebergOg om du vil sjekke ut medforfatter Lian Kirksæther:https://liank.no/

Om Podcasten

Helsepodcasten som setter fokus på forskning og resultater. Vi henter inn gjester fra hele verden, leger, forskere, mentale coacher, entreprenører, eksperter og andre biohackere for å gi deg det siste innen forskjellige tema som helse, mattrender, trening, antiaging, faste, tarmhelse, munnhelse, medisin, hjertehelse, hjernehelse, stress og mental helse. Vi prøver å forstå samfunnet vi lever i. Vi er opptatt av hvordan maten vi spiser påvirker helsen vår, stressmestring og vår mentale helse, søvn, sex og mye mer. Halvveis er ikke godt nok. Vi vil ha resultater og vi ønsker å tracke for å lese hva som virkelig virker og ønsker å gi deg tips på hvordan du kan komme i gang med din helsereise. Vi ønsker å inspirere deg til å forstå kroppen din, reversere aldring og styrke intuisjonen din slik at du lærer å stole mer på egne helsevalg. Bli med oss på en reise der målet er å optimalisere helsen, og endre våre geners uttrykk ved bedre matvalg, rutiner og ikke minst gi deg helsehacks du kan starte med nå. "If you can’t track it, you can’t hack it». For å bli endel av Biohacking miljøet i Norge har vi laget vår egen kongress: Den heter Biohacking Weekend og i 2024 faller den på 20 april i Oslo. For mer info om billetter og program kan du sjekke her: https://www.kongresspartner.no/no/biohacking-weekend-one-day-event-2024 @biohacking_weekend www.biohackinggirls.no Biohacking Girls er: Monica Øien Dyvi Jeg har testet mange dietter, superfoods, supplementer og kurer og er alltid på søk etter optimale og langvarige resultater. Jeg fokuserer på pust - sirkulasjon - energi - tarmhelse - kroppskomposisjon - mobilitet, aldringshastighet og søvn – da alle disse faktorene spiller inn når man ønsker å optimalisere helsen. Min lidenskap er å forstå hvordan fettforbrenning virker, hvordan fett kan ødelegge metabolismen og hva man kan gjøre for å leve kvalitativt godt med mer overskudd og forstå kroppen sin. Jeg har bodd i USA, California og leser mye forskning innenfor helse. Jeg liker å reise og oppsøke anti-age klinikker, snakke med leger, besøke matmarkeder, helsekostforretninger, spirituell steder og treningssentre. Min bakgrunn: Adjunkt fra Universitetet Bergen/Oslo og Kunst-og håndverkskolen fra Granada, Spania. Trening: Utdannet pilates, TRX instruktør, Vinyasa yogalærer, yinlærer, megaformer, trampoline og sculptinstruktør. - Helse og ernæring: Fitness Nutrition Nesta 2012 - Intuitive Eating med Evelyn Tribole 2017 - Keto Coach med Dr Eric Berg 2020 - Immune Centric Coach under Joel Greene i 2023. Erfaring: Jobbet 15 år i TV- NRK, TVN, TV3 og TV2. Jobbet med trening, ernæring og kurs siden 2012 Utgitt 4 bøker og 3 treningsfilmer, og leder og eier i dag Core Balance studio i Oslo. Holder foredrag, workshop og treningscamps. Høsten 2022 lanserte vi historiens første og eneste Biohacking Weekend i Norge. Instagram: @monicaoien Alette Sophie Aubert Jeg var helt sikker på at det var masse høypuls trening, telle kalorier og spise minimalt med fett som var veien til god helse. Heldigvis lyttet jeg til kroppens signaler om at noe ikke stemte, og min helseoptimaliserings reise var i gang. Særlig de siste 15 årene har jeg vært på en lang og lærerik helse reise som jeg fortsatt er på. Gjennom min Ashtanga yoga praksis ble jeg tidlig introdusert for meditasjon, pust og disiplin. Alt dette har jeg tatt med meg på min reise. I dag er jeg utdannet Keto Coach under Dr Eric Berg i USA. Så jeg har kommet langt siden jeg som fersk yogi begynte på en vegansk diett. Dette har lært meg mye om hvordan maten vi spiser påvirker helsen vår. Jeg er veldig glad i tall og er derfor veldig begeistret for alle disse teknologiske smartklokkene og ringene etc som vi kan bruke til å tracke helsen vår. Det har blitt noen aha opplevelser. Jeg leser masse bøker og ny forskning innen tema om helseoptimalisering og anti-aging. Bakgrunn: Jeg har alltid hatt en dragning mot USA så det ble selvsagt studier der. Bachelor in Business Administration fra University of San Francisco. Treningsbakgrunnen min: Mysore style Ashtanga Yoga lærer, samt Yin utdannelse. Megaformer og Barre sertifisert, trampoline, sculpt og TRX. Jeg er medforfatter sammen med Monica på kokeboken Keto Recipes With Love, og har Podcasten Biohacking Girls med Monica. *I oktober 2022 lanserte vi også Norges første Biohacking Weekend i Norge. Neste Biohacking Weekend skjer 20 april 2024, i Oslo. Min Instagram: @alette_sophie Du finner oss her på instagram: @biohacking.girls @biohacking_weekend «If you can´t track it, you can`t hack it” Happy Biohacking!